FAQ deelname

Deelname

1. Hoeveel zwangeren zullen er in totaal deelnemen aan de EXPECT studie?

Tijdens de eerste fase hebben we de gegevens van 2614 vrouwen ontvangen. Voor de tweede fase hebben we de gegevens/deelname van minimaal 750 zwangere vrouwen nodig.

2. Hoe kan ik meedoen aan het onderzoek?

Indien u 18 jaar of ouder bent én minder dan 16 weken zwanger, kunt u deelnemen aan de Expect studie. Als u voor een zwangerschapscontrole bij een deelnemende verloskundige of gynaecoloog komt, wordt u gevraagd bij het in kaart brengen van uw persoonlijke risico’s of wij u mogen benaderen voor het onderzoek. U krijgt dan automatisch een uitnodigingsmail.

3. Wat wordt er van mij verwacht?

Bij deelname ontvangt u vier keer een online vragenlijst. Deze kunt u zelf op een rustig moment invullen, bijvoorbeeld thuis. Afhankelijk van uw situatie zal het invullen ongeveer 20 minuten per keer duren. Daarnaast vragen wij om uw toestemming om bij uw zorgverlener uw medische gegevens over de zwangerschap en het pasgeboren kind op te vragen. Dit hebben wij nodig voor aanvullende informatie, denk daarbij aan de wijze van bevalling, de hoeveelheid bloedverlies, het eerst gemeten geboortegewicht en de start van het pasgeboren kindje (ook wel Apgar score genoemd).

4. Ben ik verplicht om deel te nemen aan het onderzoek?

Deelname is geheel vrijwillig. Indien u toestemt met deelname, geeft u aan dat u de informatie over het onderzoek ontvangen en begrepen heeft en dat u in principe wilt deelnemen. U bent echter nergens toe verplicht. Uw zorgverlener krijgt geen inzage in uw gegevens die door de onderzoekers verzameld worden.

5. Kan ik ook stoppen tijdens het onderzoek?

U kunt te allen tijde stoppen.

Deelnemen, afzien van deelname of stoppen tijdens het onderzoek, heeft geen enkele invloed op de medische zorg waar u recht op heeft.